Op deze pagina vind je onderstaande onderwerpen:
Hospitaalridders van de Orde van Sint-Jan van Jeruzalem

Als hospitaalridders van de Orde van Sint-Jan van Jeruzalem willen wij getuigenis afleggen van onze opdracht “Pro fide, Pro utilitate hominum” binnen de samenleving en onze kerkgemeenschap.
Wij willen in het voetspoor treden van al die Ridders die, vanuit hun ridderlijke inspiratie en christelijk ideaal, zich hebben ingezet voor de trouw aan hun geloof en voor het welzijn van de mensen, met name zorgend aanwezig te zijn bij armen, zieken en hulpbehoevenden.
Wij willen een vernieuwend zuurdesem zijn in onze maatschappij door een waardige geloofsbeleving en door ons bewust in te zetten voor de menselijke waarden in onze samenleving. Het kruis dat wij dragen spreekt van onze bereidwilligheid om vooral in de armen en zieken het beeld van Christus te zien, indachtig het woord van de Heer: “Wat gij aan de minsten van de mijnen hebt gedaan, dat hebt gij aan Mij gedaan.” (Matt. 25:40).
Daarom willen wij:
- Proberen te leven in eenvoud
- Anderen begeesteren voor onze levenshouding
- Anderen steunen in hun gelijkaardige betrachtingen.
Wij noemen elkander broeders en zusters, omdat wij geloven samen geroepen te zijn om te leven vanuit dezelfde inspiratie in de geest van de acht zaligheden.
Commanderij Antwerpen, Brabant, Loon, Slype-Caestre en Vlaanderen
Januari 2003
Vanuit de gelovige inspiratie van het evangelie van de Heer
streven wij, in onze levenshouding, naar dienstbaarheid boven macht, naar eenvoud en soberheid boven eer en aanzien, delen wij met de minstbedeelden en kiezen voor het persoonlijk contact met de medemens.
Vanuit de rijke traditie van onze Orde
betonen wij als levensstijl bijzonder de gastvrijheid en de beschikbaarheid. Zoals het boek van de Openbaring zegt dat Jezus een deur is die altijd openstaat, zo willen wij de deur van ons hart voor geen enkel menselijk leed sluiten.
Vanuit het verlangen om een edel mens te zijn
zal eenieder zich op zijn eigen plaats, wijze en mogelijkheid inzetten op sociaal gebied en zich samen met anderen engageren voor de sociale rechtvaardigheid.
Heb je interesse in een lidmaatschap?
Onze missie
De leuze van de Orde luidt "Pro Fide, Pro Utilitate Hominum", voor het geloof, tot nut van de medemens.
Centraal staan hierbij de waardigheid van de mens, zowel op materieel als spiritueel vlak.
De Orde ziet het als haar opdracht om op een doorleefde en tegelijk eigentijdse manier gestalte te geven
aan de christelijke boodschap en de christelijke geloofsbeleving.
Een druppel op een hete plaat? Uiteraard kunnen we niet alle nood uit de wereld helpen, maar elk klein gebaar kan van grote betekenis zijn voor een medemens. In een woestijn telt elke druppel.
In een tijd waarin solidariteit sterk onder druk staat door politieke en economische onzekerheid, heeft onze samenleving minder oog en begrip voor wie het (even) niet op eigen kracht kan redden. Met giften en talrijke activiteiten tracht de Orde kleinschalige en heel gerichte projecten te steunen of uit te werken.
Onze twee vzw’s, "OSJ-Op de Bres" en "OSJ-Steunfonds", zorgen voor een transparante en doeltreffende organisatie van binnenlandse en buitenlandse projecten.

Pro fide
Pro fide staat voor geloof in God en de beleving van evangelische waarden. De Orde is oecumenisch en verwelkomt christengelovigen van alle denominaties. Van leden wordt een christelijke levenshouding verwacht, met respect en verdraagzaamheid voor anderen. De Orde organiseert bezinningsmomenten, voordrachten en debatten om geloofsverdieping te stimuleren. Haar missie is de christelijke boodschap eigentijds en doorleefd gestalte te geven.

Pro utilitate hominum
Pro utilitate hominum staat voor de toewijding om anderen te dienen, vooral degenen in nood, zoals armen, zieken en hulpbehoevenden. Deze missie benadrukt onbaatzuchtigheid en het streven naar het bevorderen van menselijke waardigheid en solidariteit. Het is een oproep tot actie en verantwoordelijkheid, geworteld in christelijke waarden en medemenselijkheid.
Zo steun je onze projecten
Alle giften, éénmalig of periodiek, zijn meer dan welkom! Bij giften van 40 EUR of meer ontvang je een fiscaal attest en geniet je van een vermindering van je personenbelasting.
Stel vrienden of kennissen voor ons te steunen ter gelegenheid van een blijde gebeurtenis (jubileum, doop, huwelijk, …) i.p.v. een geschenk.
Wenst U een fiscaal attest, wil ons dan a.u.b. Uw Rijksregisternummer, volledig adres en e-mail bezorgen via osj.attesten@gmail.com
O.S.J. – Steunfonds vzw steunt kleinschalige onderwijs- en vormingsprojecten, voornamelijk in Afrika en Azië.
Schrijf vandaag nog over op BE66 4314 7476 4143. Van harte dank U wel!

Structuur en organisatie
De organisatie en de structuur van de orde worden beschreven in de aan de orde gegeven constitutie van koning Peter II van Joegoslavië, die overigens nooit is afgetreden en sinds 1964 in ballingschap verbleef. Deze beschrijvingen zijn gebaseerd op de eeuwenoude traditie van de orde die op zich dan weer gebaseerd is op een militaire structuur.
De orde wordt bestuurd door een groep van baljuws/grootdames, grootpriors en priorsdie de soevereine raad wordt genoemd. De raad kan ingedeeld worden in permanente leden, de baljuws/grootdames en tijdelijke leden, alle grootpriors en priors voor de duur van hun mandaat.
900 jaar geschiedenis
Een korte geschiedenis brengen van de Orde van Sint-Jan van Jeruzalem, Hospitaalridders (OSJ) is een grote uitdaging.
De OSJ is een internationale christelijke ridderorde met meer dan 900 jaar geschiedenis.
Reeds van in de middeleeuwen gaan de gelovigen op bedevaart: naar Santiago de Compostella, naar Rome en – voor zij die het zich kunnen permitteren – naar het Heilige Land.
Overbodig om te zeggen dat dit destijds een hachelijke onderneming was: de tocht was lang, de wegen waren slecht en onveilig, mensen raakten gewond, kenden ontberingen en werden ziek. Bij de aankomt in Jeruzalem waren velen ondervoed en ziek.
Een groep rijke kooplieden uit Amalfi (Italië) kwamen op het idee om een hospitaal in Jeruzalem te bouwen, dicht bij de H. Graf kerk, in de wijk Muristan, dicht bij een kerkje gewijd aan de H. Johannes de Doper. Dat werd dan ook de naam van het hospitaal en zij waren de hospitaliers, de gastvrije ziekenbroeders voor de talrijke pelgrims. De Amalfi kooplui financierden en benedictijnen leidden het.
In 1113 veranderde de koning van Jeruzalem – Boudewijn I, broer van onze Godfried van Bouillon – de status van de hospitaalbroeders in een militaire orde, met de geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Paus Paschalis II bevestigde hen in de orde en bezit.
Het vervolg is geschiedenis. Die vind je via onderstaande knop...

Heraldiek
Onze Orde is er één van Hospitaalridders.
Vanuit de mooie traditie willen we ook enkele typische ridderlijke kenmerken hun plaats geven. Daarbij horen een wapenspreuk en een wapenschild.
Het kiezen van een wapenspreuk wordt aangemoedigd voor Donaten in de aanloop naar hun ridderslag. Het stelt hen in staat om vanuit een kernachtige leuze het eigen engagement en de motivatie daartoe toe te lichten. Een wapenschild maakt het ‘ridderplaatje’ compleet. In de praktijk zal de Wapenheraut van de eigen Commanderij een nieuw geridderde aansporen en wapenschild te kiezen binnen het jaar na de Ridderslag.
Regalia
De Orde van Sint-Jan van Jeruzalem, Hospitaalridders, heeft een rijke traditie die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Het gebruik en dragen van regalia binnen deze orde zijn van groot belang, omdat ze niet alleen dienen als symbolen van de eer en toewijding van de ridders, maar ook als herkenningsmiddelen die de status en het lidmaatschap binnen de orde aanduiden.
Tot op heden is het gebruik van regalia in de Ridderorde van Sint-Jan van Jeruzalem, Hospitaalridders een belangrijk onderdeel van de identiteit van de leden. Het vertegenwoordigt hun toewijding aan de orde en haar missie, maar is tegelijk een eerbetoon aan de eeuwenoude tradities en idealen van de orde.
Voor de regalia en hun betekenis en de symboliek, klik hieronder op "verder lezen".